De AOW-leeftijd vanaf 2016 sneller omhoog

Sinds 1 januari 2013 gaat de AOW voor iedereen in Nederland geleidelijk omhoog. Vanaf 2016 stijgt de AOW-leeftijd nog sneller. Al in 2018 is de AOW-leeftijd 66 jaar en in 2021 67 jaar. De AOW-leeftijd van 67 jaar wordt dus twee jaar eerder bereikt dan in eerste instantie de bedoeling was. De Eerste Kamer stemde op 2 juni in met deze versnelde verhoging van de AOW-leeftijd.

De AOW gaat nu nog in stappen van telkens 1 maand omhoog. Vanaf 2016 zijn dit stappen van 3 maanden, en vanaf 2018 stappen van 4 maanden. U leest meer over het nieuwe tijdspad voor de verhoging op de website van de Rijksoverheid.

De datum van úw AOW hangt af van uw geboortedatum

Al in 2018 is de AOW-leeftijd 66 jaar, en in 2021 67 jaar. Daarna gaat de overheid uit van de levensverwachting. Gaat die omhoog? Dan start uw AOW nog later. Daarvoor is dan geen wetswijziging nodig. Over een eventuele verdere stijging van de AOW leeftijd na 2021 wordt 5 jaar van te voren beslist. De overheid past de regels dus aan de moderne tijd aan. We leven allemaal langer en krijgen dus ook later AOW. Zo blijft de AOW voor de overheid betaalbaar.

Eerder stoppen met werken?

Kiest u ervoor om eerder dan uw AOW-datum met pensioen te gaan? Dat kan. U kunt in de Johnson & Johnson OFP pensioenregeling al met pensioen vanaf 60 jaar. Uw pensioenuitkering per jaar is dan wel lager als wanneer uw pensioen in gaat vanaf 67 jaar. Meer gedetailleerde informatie hierover vindt u terug in de pensioenovereenkomst.