Pensioen uitruilen

U gaat bijna met pensioen. U kunt uw pensioen nog aanpassen. Bijvoorbeeld door het ouderdomspensioen en het partnerpensioen onderling uit te ruilen. U kunt deze keuze maar 1 keer maken, als u met pensioen gaat. U kunt uw keuze later niet meer herzien.

Wilt u extra ouderdomspensioen?
U mag het partnerpensioen voor een deel of helemaal omzetten in extra ouderdomspensioen. Uw partner moet het hiermee wel eens zijn en een handtekening zetten. Als extra controle stuurt u ook een kopie van het identiteitsbewijs van uw partner. U krijgt zelf later een hogere pensioenuitkering. Uw partner krijgt als u overlijdt geen of minder partnerpensioen.

Wilt u extra partnerpensioen?
U mag een deel van uw ouderdomspensioen omzetten in extra partnerpensioen. Als u overlijdt, krijgt uw partner meer partnerpensioen. U krijgt zelf later een lagere pensioenuitkering.

Wat moet u doen?

  • Gaat u op uw 68e met pensioen? Dan krijgt u 6 maanden van tevoren een aanvraagformulier van ons. Geef uw keuze aan en stuur het formulier uiterlijk 3 maanden voor uw pensioendatum naar ons terug.
  • Gaat u eerder met pensioen? Neem dan 6 maanden voor uw gewenste pensioendatum zelf contact met ons op.

We berekenen uw pensioen opnieuw. We doen dat volgens de regels in het pensioenreglement. U krijgt van ons een offerte. Daarin staan alle bedragen na de uitruil. Als u hiermee akkoord gaat, regelen we het verder voor u.