Waardeoverdracht

Verandert u van werkgever en gaat u naar een ander pensioenfonds of -verzekeraar? Dan mag u uw 'oude' pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenregeling. Dit heet waardeoverdracht. Er zijn 2 situaties denkbaar:

 1. U komt in dienst bij één van de aangesloten werkgevers van Johnson & Johnson
 2. U gaat uit dienst bij één van de aangesloten werkgevers van Johnson & Johnson of u heeft eerder pensioen opgebouwd bij J&J Pension Fund OFP.

1. U komt in dienst

Heeft u eerder opgebouwd pensioen bij uw huidige of vorige werkgever(s)? Dan kunt u dit/deze pensioen(en), als dit mag, ‘meenemen’ naar de J&J pensioenregeling. Voorwaarde is dat het pensioen boven de afkoopgrens valt en dat het andere pensioenfonds en J&J Pension Fund OFP niet in “onderdekking” zijn. Het meenemen van het pensioen heet waardeoverdracht. U vraagt de waardeoverdracht zelf bij ons aan via het formulier op Mijn pensioen (onder Wijzigingen doorgeven).

In onderstaand schema ziet u welke situatie op u van toepassing is

Schema waardeoverdracht naar J&J Pension Fund OFP

Wilt u meer weten over starten bij J&J Pension Fund OFP? Op onze Welkom pagina zetten wij in 6 stappen praktische actiepunten voor u op een rij.

In 6 stappen goed voorbereid van start


2. U gaat uit dienst

U bouwt dan geen pensioen meer op bij J&J Pension Fund OFP. Misschien gaat u naar een ander pensioenfonds. U mag uw ‘oude’ pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar. Dit heet waardeoverdracht.

In onderstaand schema ziet u welke situatie op u van toepassing is

Schema waardeoverdracht naar andere pensioenuitvoerder

Heeft u een klein pensioen?
U heeft een klein pensioen als uw pensioen lager is dan de wettelijke afkoopgrens van € 592,51 per jaar (2024). Dan kan het zijn dat uw (vorige) pensioenuitvoerder de pensioenwaarde van dit kleine pensioen automatisch overdraagt aan uw nieuwe pensioenuitvoerder. U leest hierover meer in laag 2 van Pensioen 1-2-3 van uw (vorige) pensioenuitvoerder. Kijk bij 'Welke pensioenkeuzes heeft u zelf?' onder het kopje 'Uw pensioen meenemen'.

Hoe beoordeelt u of waardeoverdracht gunstig is voor u?
Om te beslissen of waardeoverdracht een goede keuze is voor u, vergelijkt u uw oude en uw nieuwe pensioenregeling op de volgende onderwerpen met elkaar. Vraag daarom altijd eerst een offerte aan.

 • Gaat uw pensioen elk jaar omhoog?
 • Ging uw pensioen de afgelopen jaren omhoog?
 • Kunt u eigen keuzes maken voor uw pensioen?
 • Op welke leeftijd kunt u stoppen met werken?
 • Krijgen uw partner en kinderen pensioen als u overlijdt? En hoeveel is dit?
 • Bouwt u pensioen op in een beschikbare premieregeling, middelloonregeling of eindloonregeling?
 • Loopt u risico? bijvoorbeeld als er voor u belegd wordt. Zo kan het risico van de beleggingen in een beschikbare premieregeling bij u liggen.
 • Is de financiële situatie van uw oude en nieuwe pensioenfonds goed genoeg? In de 'Pensioenvergelijker' in Pensioen 1-2-3 laag 3 op Mijn pensioen leest u wat geldt voor J&J Pension Fund OFP. 

Wat moet u verder weten?

 • Waardeoverdracht is niet verplicht
  U mag het pensioen ook bij uw oude pensioenfonds laten staan (maar alleen als het pensioen meer is dan € 592,51 (2024) per jaar, als het lager is dan wordt het automatisch overgedragen).
 • Waardeoverdracht kan financieel de moeite waard zijn
  Of dit in uw geval ook zo is, hangt af van beide pensioenregelingen. Vraag daarom altijd eerst een offerte aan en kijk goed naar de voorwaarden: u hoeft niet meteen te beslissen.
 • Waardeoverdracht kan niet altijd meteen
  Waardeoverdracht bij een pensioenfonds kan alleen als beide pensioenfondsen er financieel goed voor staan. Is dit nu niet het geval? Vraag uw waardeoverdracht dan toch meteen aan. U krijgt vanzelf een brief als waardeoverdracht weer kan.